Wat is screendoek? Wij leggen het u uit!

Wat is screendoek? Intershades legt het uit!
Wat is screendoek? Intershades legt het uit!

Screendoek, alle ins- en outs!

Vaak krijgen wij de vraag wat screendoek nou eigenlijk is. Als men zonwering voor het raam wil, dan koopt men vaak een compleet screen. Screens zijn verticale zonwering toepasbaar voor uw ramen aan de buitenzijde van uw huis. Screens werden in het verleden vooral bij ziekenhuizen, scholen en kantoren gebruikt. Tegenwoordig wordt dit ook gewoon toegepast bij woningen op de particuliere markt. 

In een compleet screen zit het doek gewoonlijk al bijgesloten, vandaar dat bij de term ‘screendoek’ bij de meeste mensen niet direct een lampje gaat branden. Vaak denken mensen dat wanneer het doek in het screen kapot of verouderd is, ze toe zijn aan een nieuw compleet screen. Dit hoeft echter niet! Bespaar vandaag nog kosten! Vandaar de vraag…

Wat is screendoek?” 

Screendoek is doek wat wordt geweven uit glasvezeldraden met een coating van pvc. De technische benaming hiervoor is gepolyviniseerde glasvezel. Screendoek wordt ook wel sergé doek genoemd. Screendoek heeft een zonwerende werking, is heel sterk, houdt warmte buiten en zorgt overdag voor minder zicht vanaf buitenaf naar binnen. Een prettige bijkomstigheid van dit gecoate glasvezeldoek is dat het bij brand, vlam vertragend werkt. Indien u kiest voor een ritsscreen, dan is uw screen ook nog insectenwerend. Het doek wordt in eerste instantie per kleur geweven op rol. Na de productie van het screendoek wordt het doek speciaal voor u op maat geconfectioneerd en indien gewenst voorzien van zoom, rits, sealband, tourniquets, ogen of een venster. 

Screendoek eigenschappen

Onze screendoeken zijn standaard van het merk Helioscreen en gemaakt van 58,5% PVC en 41,5% glasvezel. Het betreft screendoek met een gemiddelde lichtdoorlaatbaarheid van 3%, dit houdt in dat u nog steeds wel iets door het doek kan kijken, maar wel de voordelen heeft van zonwering! De dikte van het screendoek is 0,80 mm en heeft een gewicht van 544 g/m2. Dit screendoek is daarom van een zeer stevig materiaal en zal daarom bij een windvlaag niet zomaar vernield worden.

Een screendoek heeft twee verschillende kanten, namelijk een aanzichtzijde en een binnenzijde. De aanzichtzijde is de zijde die vanaf buiten wordt gezien. De aanzichtzijde heeft een andere kleur dan de binnenzijde, dit heeft te maken met de wijze waarop het doek is geweven. Let hier goed op bij het monteren van uw nieuwe screendoek.

Screendoek met rits Ritsscreen Ritsscreendoek Zipscreen Zipscreendoek

Zijn er verschillende soorten screen?

Er bestaan verschillende soorten screens, de meest voorkomende typen screens zijn standaard screens met een standaard screendoek en ritsscreens met een ritsscreendoek. De laatst genoemde is niets meer dan een doek met aan de zijkanten een halve rits. Rits screendoek loopt soepel, maar strak door de geleider aan de zijkant van uw screen. Hierdoor komt de wind niet achter uw screendoek, waardoor uw screendoek niet met een kleine windvlaag gaat wapperen. 

Hoe wordt een nieuw screendoek voor mijn screen geleverd?

Uw nieuwe screendoek voor een standaard screen (zonder rits) wordt geleverd met een zoom aan de bovenzijde en aan de onderzijde. De zoom is aan de zijkanten open, zodat u nog wel de pees door het doek kan steken. Uiteindelijk kunt u hierdoor het screendoek weer door de buisgleuf en onderlijst schuiven. Aan de zijkanten van het screendoek wordt een sealband toegepast, welke extra stevigheid biedt aan het doek. 

Bij een screendoek met rits, ook wel ritsscreendoek of zipscreendoek genoemd, zijn ook de boven- en onderzijde van het doek voorzien van een zoom, maar worden de zijkanten afgewerkt met een rits, zodat deze door de zijgeleider van uw ritscreen of zipscreen loopt. 

screendoek of zonneschermdoek montage vervangen reinigen zonwering

Screendoek voor in uw tuin onder uw overkapping, aan uw terras of balkon

Screendoek kan ook op andere manieren gebruikt worden. Buiten het standaard gebruik van het doek voor een screen, kunt u ook een screendoek gebruiken als zonwering in uw tuin voor onder uw overkapping, aan uw terras of balkon. De doeken kunt u bevestigen met tourniquets of zeilringen. Zeilringen zijn ogen van messing (vernikkeld), waardoor u bijvoorbeeld een touw of koord kan spannen van het screendoek naar de muur. Tourniquets, ook van het materiaal messing en vernikkeld, zijn in feite kleine draaischroeven met ogen. De ogen van de tourniquets worden met de productie van het screendoek al geplaatst. Na ontvangst van uw screendoek, kunt u het screendoek met de tourniquets bevestigen aan uw raam, overkapping of terras. Als u het doek met tourniquets aan uw raam bevestigd, is dit heel goedkoop in verhouding tot de prijs van een volledig nieuw screen, maar kan u toch van de voordelen van screendoek genieten. 

Screendoek met tourniquets of screendoek met zeilringen zijn eenvoudige manieren om zonwering aan uw overkapping, terras of balkon te plaatsten. Goedkoop zonwering aan uw raam wordt hierdoor mogelijk!

Screendoek met venster en tourniquets- Los screendoek - Screendoek - Zonweringdoek - Raamdoek - Sergedoek

Screendoek met raamvenster voor zonwering en zicht!

Screendoek voor terras of overkapping kunt u ook bestellen met een raam. Hierdoor kunt u toch enigszins in de schaduw zitten en wordt u ook nog wat beschermt tegen de wind. Groot voordeel hiervan is dat u toch lekker naar buiten kan kijken door dit “doorzichtige screen”.

Online zonweringdoek met venster en tourniquets bestellen kan via onze webshop! 

Bekijk ook voor meer informatie onze recente blog over screendoek met venster.

U bent helemaal op de hoogte en u wilt aan de slag met uw eigen nieuwe screendoek op maat? Bekijk onze webshop voor al onze mogelijkheden en bestel direct online een goedkoop screendoek voor uw screen!

Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen. 

De waardering van www.intershades.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 183 reviews.